F-Plan Oy - FotoForest® Photography

6.12.2019
Hyvää  itsenäisyyspäivää!

______________________________________​​
21.11.2019
Suomen luonnon erityispiirre on todellakin eri vuodenajat. Marraskuun harmaan sävyasteikon keskellä on virkistävää palautella mieliin syksyinen valon ja värin maailma. 
Portfolioon on lisätty 'Syksyn värit' -galleria. Tutustumaan pääset tästä!  

______________________________________​​​
27.10.2019 
Silloin tällöin vuodenajat noudattavat kalenteria ja päinvastoin.  Siirryimme talviaikaan jälleen sunnuntaina aamuyöstä ja toden totta tämän saattoi tarkistaa myös Espoossa työhuoneen ikkunasta. Tosin ihan täsmällinen ei kalenteri tai luonto ollut. Talvi myöhästyi muutamalla tunnilla, mutta alkoi sitäkin vahvemmalla otteella klo 15.35.
______________________________________​​​
25.10.2019 
Perehdyin kuvien pinoamistekniikkaan. Erityisesti lähikuvauksessa riittävä syväterävyys vaatii usein objektiivin runsasta himmentämistä ja objektiivin pienimmällä aukollakaan ei syväterävyys aina oikein riitä. Pienimpien himmenninaukkojen käyttö heikentää myös kuvan terävyyttä. 
Kysymyksessä ei ole mikään uusi menetelmä tai tekniikka. Ottamalla samasta kohteesta eri tarkennuksilla sarjan kuvia, kamera tukevasti jalustalla ja yhdistämällä/pinoamalla kuvat esimerkiksi Photoshopissa, ovat kuvaajat voineet laajentaa kuvan syväterävyyttä jo pitkän aikaa. Viime vuosina kameravalmistajat ovat tuoneet kameroihin menetelmän helppokäyttöisyyttä lisäävää automatiikkaa. 
Kokeilin kuvien syväterävyyden laajentamista (ns. focus stacking) Canonin RP -kamerarungolla ja Canonin omalla, ilmaisella Canon Digital Photo Professional kuvankäsittelyohjelmalla. Homma hoituu helposti ja mielestäni yllättävän laadukkaasti lähes automaattisesti. Pinoamalla muodostettua kuvaa voi prosessin jälkeen käsitellä normaalisti esimerkiksi Adoben tuotteilla Lightroomissa ja Photoshopissa. Suurin hyöty syntyi ajansäästöstä kuvaussessiossa. Kuvien jälkiprosessointi tietokoneen ruudun ääressä sekin sujui hieman suoraviivaisemmin. 
Alla kuva Nuuksiosta torvijäkälistä (Cladonia). Lopullinen kuva on pinottu 20:stä eri kohtaan tarkennetusta kuvasta. 
​​​​​​​______________________________________​​​
Takaisin alkuun