F-Plan Oy - FotoForest® Photography

______________________________________​​
21.12.2019
Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!______________________________________​​
15. 12.2019

Valokuvataiteen museossa https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/nyt on meneillään akateemikko Caj Bremerin valokuvanäyttely. Teema on suomalainen arkipäivä. Näyttelyn teokset ovat kaikki Caj Bremerin 1972 itse vedostamia mustavalkokuvia.
Eilen Caj oli paikalla näyttelyssä ja kertoi elävästi kuviin liittyvät taustat ja tarinat. Hänestä välittyi  intohimoinen ja läheinen suhde kuviin sekä aivat erityisesti kuvien kohteena oleviin ihmisiin.  Hyvä esimerkki tästä oli näytelytilassa pyörinyt video-dokumentti. Dokumentissa kuvataan Caj'n matkaa pohjois-suomeen tapaamaan  ihmisiä, joita hän kuvasi vuosikymmeniä sitten 70- luvulla.  
Tilaisuus oli jälleen myös hyvä oppitunti siitä, miten valokuvaukset tekniset asiat sittenkin ovat usein toissijaisia. Olennaista on aito kiinnostus kuvauskohteeseen ja kuvaan liittyvä tarina. Sattumalla ja hyvällä onnella on tietysti sijansa. Caj Bremer toi  usein esille miten hyvä onni oli hänellä myötä useissa kuvaustilanteissa. Itse uskon kyllä  tällöinkin kysymyksessä olleen ammattaitaidon, valokuvaajan vaiston ja sinnikkyyden. 
Voin vain ihailla hyväkuntoisen 90 vuotiaan valokuvaajamestarin lämmintä ja huumoripitoista asennetta. Voimauttavaa - suosittelen!

______________________________________​​
6.12.2019
Hyvää  itsenäisyyspäivää!

______________________________________​​
21.11.2019
Suomen luonnon erityispiirre on todellakin eri vuodenajat. Marraskuun harmaan sävyasteikon keskellä on virkistävää palautella mieliin syksyinen valon ja värin maailma. 
Portfolioon on lisätty 'Syksyn värit' -galleria. Tutustumaan pääset tästä!  

______________________________________​​​
27.10.2019 
Silloin tällöin vuodenajat noudattavat kalenteria ja päinvastoin.  Siirryimme talviaikaan jälleen sunnuntaina aamuyöstä ja toden totta tämän saattoi tarkistaa myös Espoossa työhuoneen ikkunasta. Tosin ihan täsmällinen ei kalenteri tai luonto ollut. Talvi myöhästyi muutamalla tunnilla, mutta alkoi sitäkin vahvemmalla otteella klo 15.35.
______________________________________​​​
25.10.2019 
Perehdyin kuvien pinoamistekniikkaan. Erityisesti lähikuvauksessa riittävä syväterävyys vaatii usein objektiivin runsasta himmentämistä ja objektiivin pienimmällä aukollakaan ei syväterävyys aina oikein riitä. Pienimpien himmenninaukkojen käyttö heikentää myös kuvan terävyyttä. 
Kysymyksessä ei ole mikään uusi menetelmä tai tekniikka. Ottamalla samasta kohteesta eri tarkennuksilla sarjan kuvia, kamera tukevasti jalustalla ja yhdistämällä/pinoamalla kuvat esimerkiksi Photoshopissa, ovat kuvaajat voineet laajentaa kuvan syväterävyyttä jo pitkän aikaa. Viime vuosina kameravalmistajat ovat tuoneet kameroihin menetelmän helppokäyttöisyyttä lisäävää automatiikkaa. 
Kokeilin kuvien syväterävyyden laajentamista (ns. focus stacking) Canonin RP -kamerarungolla ja Canonin omalla, ilmaisella Canon Digital Photo Professional kuvankäsittelyohjelmalla. Homma hoituu helposti ja mielestäni yllättävän laadukkaasti lähes automaattisesti. Pinoamalla muodostettua kuvaa voi prosessin jälkeen käsitellä normaalisti esimerkiksi Adoben tuotteilla Lightroomissa ja Photoshopissa. Suurin hyöty syntyi ajansäästöstä kuvaussessiossa. Kuvien jälkiprosessointi tietokoneen ruudun ääressä sekin sujui hieman suoraviivaisemmin. 
Alla kuva Nuuksiosta torvijäkälistä (Cladonia). Lopullinen kuva on pinottu 20:stä eri kohtaan tarkennetusta kuvasta. 
​​​​​​​______________________________________​​​
Takaisin alkuun